Carrer de Viladorada, 19 - Manresa, 08243, Barcelona

L'Alcea rosea o malva rosa

Benvolgudes amigues i amics del viver i el món de la jardineria.

Avui et volem parlar de l'Alcea Reial, es tracta d'una planta d'origen mediterrani.
El nom científic d'aquesta planta és Althaea rosea, encara que és molt més coneguda pel nom popular de malva-rosa. Pertany a la família botànica de les Malvàcies. És vigorosa, pot créixer gairebé fins als 3 metres, amb unes fermes tiges, plenes de flors. Les seves fulles també molt atractives, tenen forma de cuirassa.
Les flors brollen durant tot l'estiu agrupades en forma d'espiga, de colors molt variats vermell, porpra, blanc, grog, negre-porpra. El fruit fa uns 2 cm de diàmetre que, en madurar, s'obre deixant caure les llavors. És interessant anar traient la flor marcida, per tal que es regeneri amb més facilitat.
La malva real o alcea és molt versàtil i fàcil de cultivar, la podem veure créixer en tota mena de sòls, fins i tot en camins. Això no obstant, com totes les plantes, també té les seves preferències i requeriments.
La seva ubicació ideal és en una zona on estigui exposada a la llum del sol directament, si és possible durant tot el dia, tot i que a mitja ombra també s'adapta.
El reg ha de ser freqüent, especialment a l'estiu, sempre evitant l'embassament de la terra, per això, és aconsellable comprovar la humitat abans de regar.

És aconsellable adobar des de primavera fins a finals de l'estiu/començaments de tardor amb adobs per a plantes de flor. La quantitat de flors és directament proporcional a la qualitat de l'adob.
A més de com a planta ornamental, dels pètals vermells s'extreuen tints i colorants alimentaris. A més, té ús en medicina tradicional, ja que s'utilitza tant com a laxant com a expectorant, i fins i tot com a emol•lient.
Una planta de casa nostra, mediterrània, que sens dubte et recomanem.
Esperem la teva visita, fins aviat.