viver a manresa

Exterior

Ciclamen

Procedent de Pèrsia, Orient Mitjà, creixia. Creix també en Els Alps d'Europa. El ciclamen és una de les més populars plantes de floració hivernal pel fet que en aquesta època hi ha poques plantes en flor.

Els seus pètals solen ser més o menys grans que es pleguen sobre si mateixos construint belles i singulars flors. Les varietats modernes presenten una àmplia gamma de colors florals que va des del blanc al escarlata, passant per tonalitats rosades, porpra i salmó, i les fulles cordades i proveïdes d'un llarg pecíol, mostren taques platejades formant diferents dibuixos.

Floreix a la tardor, hivern i primavera. Tot i que és considerada planta anual, poden durar diversos anys si es manté en les condicions adequades. Les flors tendeixen a disminuir de mida a mesura que augmenta l'edat de la planta.

Roman en estat dorment durant l'estació càlida i seca i brolla amb el descens de les temperatures i el començament de les pluges.


Trachelospermum Jasmí d'hivern

És una varietat de jasmí molt recomanable, ja que te moltes aventatges respecte a altres plantes trepadores. És de creixement molt vigorós i floreix abundantment, ja que la podem trobar florida tota la primavera i tot l'estiu. És de fulla perenne i de verd intens. La floració es veu molt potenciada amb un substrat de qualitat i un feritilizant adequat. Resisteix el fred extrem.

Phormium

El Formio, Fornio, Lli de Nova Zelanda, Cànem de Nova Zelanda és una herba perenne, amb un rizoma que pròpiament no és un arbust, però pel seu port es pot classificar en jardineria en aquest grup.

De fulles en roseta basal, linears, acintadas. Apareixen des de la base de la tija i poden arribar a fer fins a 3 m.

Flors en panícula terminal sobre un escapo. No creix molt ràpid. S'ha cultivat com a planta tèxtil i de les seves fulles s'extreuen fibres, anomenada per això lli de Nova Zelanda, utilitzades per trenar, fer cistells, cistelles, etc.

Planta de jardí molt ornamental per la seva expressivitat. Hi ha una varietat ( 'Variegatum) que posseeix una llista groga al full. Potser més ornamental que l'espècie tipus la fulla és completament verda.

Aspecte tropical ideal per rocalles amb palmeres i altres plantes amb puntes. Adequada per vores d'estanys. Molt resistents a la mar. Resisteix gelades. Viu en qualsevol tipus de sòl.

Au del paradís

Aquesta bella planta que també s'usa com a flor tallada, prové originàriament de Sud-Àfrica. Resisteix l'hivern i no han d'estar a menys de -10ºC. La Strelitzia reginae necessita molt reg, però sempre amb un bon drenatge. La seva flor és espectacular.

Pittosporum

Procendent de la Xina i Japó. Arbust perennifoli que pot fer-se un arbre de fins a 10 m d'alçada. Creixement ràpid. Flors, que fan olor de tarongina, de forma estavellada i de color blanc que en madurar es tornen groguenques.A principis de primavera, les seves flors blanques molt perfumades, tornant-se després groguenques, cobreixen per complet la planta i són visitades per abelles en gran nombre. El pitòspor s'utilitza molt per a formar tanques més o menys retallats.

Camelia

La camelia procedeix de l'Àsia oriental, Xina, Japó, Indoxina i diverses illes d'aquesta zona.

Aquesta planta va arribar a Europa des d'Orient (Japó i Corea, fonamentalment) de la mà dels jesuïtes.

A la Península Ibèrica no es coneixen fins al segle XVIII i, no és fins a la segona meitat del segle XIX quan comença a esmentar-se en escrits i a divulgar a través de les diferents Exposicions que s'organitzen.

És un Arbust o arbre perennifoli de ceixement lent. Excepcional per la seva floració de tardor, hivernal o primaveral.

Les flors són solitàries, apareixen en l'àpex de cada branca, i són amb una corol·la simple o doble, i comprenent diversos colors. Solen mesurar uns 7-12 cm de diàmetre.

El color de les seves flors va del blanc al vermell, simples, dobles o bicolors.

Les camèlies no tenen fragància.


Les seves excel·lents propietats antioxidants ho feien ideal per cuinar. De les seves llavors s'extreu un oli que utilitzen les japoneses per tenyir els cabells.

Grevillea

Grevillea, Arbre de foc, Roure australià, Roure d'Austràlia, Pi d'or, Roure sedós, Grevilea.

Ès una planta procedent d'Austràlia. El seu nom es deu al color groc intens que presenta quan està en floració.

És un arbre perennifoli de gran port i copa elipsodial de creixement ràpid.

Necessita ple sol, i prefereix sòls solts, sense calç, però no s'adapta als pesats.

Floreix de primavera a estiu (en regions més fredes només a l'estiu).

S'utilitza per ebenisteria i boteria i com a planta d'interior en contenidor i com a arbre de jardí aïllat per destacar-ho.

Arbre sensible a les gelades, sobretot quan jove.

Lantana Camara

Arbust herbaci amb tiges rastreres, amb fulles dentades, amb una floració molt abundant. Procedeix d'Amèrica tropical i la podem trobar en molts colors, les autóctones solen ser liles o blanques. Planta molt interessant ja que floreix tot l'any. A l'hivern cal protegir-la de les glaçades.A la primavera, estiu i hivern necessita tenir un bon adobat.

Llorer

S'estén per tot l'àrea mediterrània fins a Àsia Menor. Arbust perennifoli que amb els anys es converteix en un arbre de fins a 15 m. Escorça llisa de color grisenc. Les branques formen una copa molt densa. Les fulles de llorer són brillants i molt aromàtiques, tenen forma d'oval punxegut i mesuren 10 cm de llarg. En l'antiguitat clàssica (Grècia i Roma), les corones de llorer trenat eren símbol de victòria i glòria.

El fruit sembla una oliva petita negra. S'extreu una substància molt aromàtica que s'utilitza en farmacologia.

Les flors, que surten al final de la primavera, són petites, grogues i més aviat insignificants. Les fulles duren molt temps com a elements decoratius en estat fresc i combinats amb corones, rams, i trenes culinàries. Una infusió de les fulles combat la flatulència.

Evonimus

Procedent del Japó. És un arbust perennifoli. Hi ha moltes varietats, des nanes fins de 3 m d'alçada, i amb fulles verdes o tacades de groc o blanc (fulles variegadas). Flors groc-verdoses, petites. Fruit verd amb llavors de color rosat. Molt atractiu pel seu fullatge. Cultivat com a espècie ornamental i per a formar tanques. Apta per a conrear en test. El millor és situar al sol. Són resistents al fred hivernal. Bastant resistent a condicions costaneres. S'adapten bé a la poda.

Pernetia

Arbust perenne que es ramifica formant un matoll.Fulles petites, brillants, rígides i espinoses.Flors blanc-crema al maig.Fruits molt decoratius esfèrics com de porcellana.Per obtenir fruits decoratius s'han d'adquirir exemplars mascle i femella.Situació assolellada o semiombra. Requereix terra àcida, és a dir, pH àcid, si no, amb un pH alt (hi ha calç) les fulles grogues. Afegir torba rossa o terra de bruc a plantar per acidificar.

Campanula

La campanula és una planta coneguda arreu del món. El seu nom li ve per la forma de les seves flors, ja que sembla tenir forma de campana. La majoria d'espècies donen moltes flors d'un tamany petit i normalment de colors lilosos. Cal regar-la frequentment a l'estiu i polveritzar de forma sovint. Situar-la en un ambient fresc provocarà una etapa de floració més llarga. A l'hivern cal deixar-la en un lloc fred, vora els 5º perquè senti el canvi d'estació i la temporada vinent pugui florir adequadament.

Bignonia

Procedent del sud-est dels Estats Units. És un arbust trepador vigorós que pot arribar fins a 10 m d'alçada. De tija llenyosa amb abundants arrels aèries que s'utilitza per fixar-se a un suport. És caduc. És de creixement ràpid, pot arriba a aconseguir grans altures. Produeix ramells de flors en forma de trompeta de color taronja tirant a vermell.Floreix d'estiu a tardor i la planta sol trigar uns 3 o 4 anys a realitzar la primera floració.

Primrosa obcònica / Prímula

Procedent de la Xina. És una planta herbàcia de 15 a 10 cm de llarg. Les seves flors son blanques, liles o propres. Floreix des de la tardor fins a la primavera. Necessita bona llum, però no sol directe. Les gelades fortes cremen les flors. Requereix atmosfera humida i un sòl mitjanament àcid.

Reg cada 2-3 dies sense mullar les flors. Cal eliminar les flors seques per estimular la floració de la planta.

Botonet

Procedent del Sud d'Europa i Nord de Àfrica. Aquesta planta és considerada com a bianual, però en bon estat, és solament de temporada. Les seves flors vénen en botons compactes i el seu colorit és molt variat com el blanc, rosa i vermell entre uns altres. Floreix pràcticament durant les quatre estacions, depenent en l'època en la qual hagi estat sembrada.

S'ha utilitzat amb profusió a causa de les seves propietats cicatrizants i depuratives. És un excel·lent expectorant. Les fulles joves són comestibles, tant crues com cuites.

En el jardí, s'usa per formar massissos i parterres. Per plantar en rocalla o en prats naturals. Creix en tot tipus de climes però, encara que no tolera les gelades fortes, prefereix els més aviat freds per estimular la floració. Convé protegir-la del gel cobrint-la amb branques de coníferes o amb palla.

Pensament

És una planta Biennal que resisteix l'hivern. Flors amb cinc pètals vellutats. Hi ha moltes varietats i colors i totes procedeixen d'hibridacions i mutacions d'una espècie europea anomenada Viola tricolor.

La seva floració abasta els mesos de tardor però continua fins ben entrada la primavera. El popular pensament s'utilitza molt en jardineria com planteta de primer pla per formar atractius quadres de color des de fins de tardor a primavera.

Es fa servir molt en els jardins d'hivern perquè suporta lleugeres gelades i floreix durant diversos mesos. Son aptes per a testos i jardineres.

Dama de nit

La dama de nit és un arbust perennifoli, encara que poden perdre les fulles a l'hivern.

Flors de color blanc o groc verdós, en grups nombrosos, de forma tubular i obertes en el seu extrem deixant escapar el seu aroma.

El més destacat és la seva fragància. Desprenen una agradable olor omplint les nits càlides de l'estiu.

Floreix des de finals de primavera i durant tot l'estiu.

El fruit en baia i de color blanc.

S'utilitza de forma aïllada, en grups o per a tanques informals.

Agraeix estar situada en zones assolellades però no combinat amb altes temperatures perquè això podria acabar "cremant" la planta.

Rega en test un dia sí i un altre no. Si se li cauen les fulles pot ser que necessita regar-més.

Es recomana fer un fertilitzant especial ric en ferro anomenat quelats de ferro, la planta creix.

Achillea millefolium

Herba rizomatosa de fins a 1 m d'alçada, perenne.

Flors blanques o purpúries. Les flors apareixen reunides en petits raïms terminals, amb un calze comú. Són aromàtiques i tenen propietats curatives.

La floració dura des de principis d'estiu fins a la tardor.

Normalment les seves flors s'utilitzen per a infusions i per xampús.

Les flors tenen efectes tònics, estimulants i antiespasmòdics, i d'elles s'obté un oli essencial.

Tall les tiges tan aviat s'hagin obert les flors, arrencada les fulles baixes i lligueu formant rams, que ha de penjar amb les tiges cap amunt en lloc calent, sec i airejat.

Es fa servir en cosmètica i també es poden fabricar licors.

Tant les flors fresques com les flors seques afegeixen un toc de blanc nupcial a les corones de flors. També es poden fer servir per decorar les guimaldas florals.

Viu en sòls pobres.

Resisteix la sequera.

Ha de podar a la tardor després de la floració.

Resistent a plagues i malalties.

Sedum

Procedent de Mèxic.

Planta crassa de gran desenvolupament, podent arribar a 1,5 m d'alçada si no es poda.

Fulles espatulades, recorbades, de 5-7 cm de longitud i color verd groguenc, tenyides de bronze i brillants, disposades en rosetes en els àpexs de les tiges.

Flors destacables grogues a l'hivern-primavera.

Bona planta crassa per fer massissos cobertors de petites superfícies en jardins secs i rocalles. Es conrea bé en tests.

Resisteix -3ºC i tota classe de terrenys, fins i tot calcaris i propers al mar. Es pot abonar ocasionalment a l'estiu.Roser de pitimini

És ideal situar el Rosal mini, nan o miniatura en una finestra orientada al sud, tot i que evitant que a l'estiu li de el sol del migdia (baixa la persiana, per exemple, o una cortineta).

L'hivern el passa a l'interior. Quan acabi la floració, porta a l'exterior, o semiombra, fins al final de la tardor, que la tornes a ficar a casa. La planta té un període de repòs. Has mantenir-la en un lloc tan fresc com puguis i amb poca aigua, però fora de perill de gelades.

És molt important per al Roser miniatura a interior una alta humitat de l'aire. Posa el test sobre una safata que contingui una capa de grava o còdols en el fons. Mantingues aquests còdols humits, però sense que l'aigua estigui en contacte amb el test.


Abundant, deixant que el substrat del test s'assequi lleugerament entre 2 regs.

Quan reguis és bo afegir una mica de fertilitzant líquid a l'aigua.

La poda del Roser mini consisteix a reduir la seva altura aproximadament a la meitat. Mantingues la planta més aviat seca fins a la primavera. Cal que vagis tallant les roses marcides que ajuda a aconseguir millors floracions posteriors.

A l'Rosal miniatura o nan l'afecta sovint el pugó, l'Aranya vermella i el fong oïdi. Vigila atentament per detectar els primers símptomes.
Mostrar Paginació

VIVER SERRA

  Carrer de Viladorada, 19,
Manresa, 08243, (Barcelona)

  93 874 19 38