viver a manresa

Aromàtiques

Aromàtiques
Les plantes aromàtiques destaquen sobre les altres per tenir propietats especials, ja siguin culinaries o medicinals.

Salvia

La Sàlvia és un petit arbust que arriba fins al metre d'alt. Té una vida breu, d'uns pocs anys. En el jardí, com altres aromàtiques, queda molt bé en una rocalla o per fer una bordura perfumada a cada costat d'un camí de Sàlvia.

Recull les fulles per usar-les fresques o abans de la floració si és per assecar-les. El primer any convé no tallar.

Les fulles fresques s'empren per condimentar farciments per a porc i algunes aus, plats de carn, així com per preparar carns en la barbacoa, per amanir formatges, etc.. Els llegums guanyen en digestibilitat amb unes fulles de sàlvia en l'aigua de cocció.

Timó

Arbust baix, de 15 a 40 cm d'altura. Les fulles són molt petites, d'uns 6 mm de longitud; segons la varietat poden ser verdes, verdes grisenques, grogues, o jaspiades. Les flors apareixen desde mitjans de primavera fins a ben entrada l'època estival.

Aquesta planta acomiada un intens i típica aroma, que s'incrementa amb el frec. La farigola resulta de gran bellesa quan està en flor. La farigola atreu a vespes i abelles.

En jardineria s'usa com a taques, per fer bordures, per aromatitzar l'ambient, omplir buits, cobrir roques, per a jardins en miniatura, etc.

És una de les herbes més utilitzades com a condiment, probablement a causa de les seves propietats digestives. Pel seu intens i forta aroma s'empra en petites dosis. No s'ha d'utilitzar amb orenga.

Allium

Bulbosa que dóna flors durant mesos.

Floreix a la primavera avançada (maig-juny a l'Hemisferi Nord).

Són plantes molt lluïdes ideals per combinar amb altres plantes perennes (vivaces).

Una vegada instal·lades en el seu emplaçament viuran durant diversos anys, arribant fins i tot a formar colònies nombroses. Es naturalitzen bé.

Les flors esfèriques o umbrelas poden ser utilitzades per assecar-les.

Resistent a l'exterior a l'estiu en zones càlides però necessita hivernacle per evitar les gelades. Aplicant una gruixuda capa d'escorces de pi al recipient els protegirà del fred, el seu pitjor enemic.

Es pot barrejar la terra normal de jardí amb sorra per tal d'obtenir un bon drenatge.

El procediment adequat consisteix a posar els bulbs en el terreny al novembre o febrer, marcant el lloc si es tracta d'una plantació mixta per no ocupar més tard amb altres plantes.

Maria Lluïsa

Procedent d'Amèrica del Sud

La Maria Lluïsa és un arbust que arriba fins a 2 metres d'altura i fins a 4 en zones més càlides.

Les seves fulles acomiaden una forta olor a llimona. Les flors són de color violeta pàl·lid o lila, i creixen en ramells. La seva floració té lloc a l'estiu. Les fulles i les flors exhalen un suau aroma i per això s'ha usat en perfumeria, cosmètica i fins i tot en pastisseria.

Les tiges amb fulles poden ser utilitzades com a complement en arranjaments florals, s'han d'assecar en un dessecant. Preferentment en gel de cristalls de sílice dins el microones.

Els fulls que s'arrenquin de la tija per afegides a un popurri, es poden assecar a l'aire fent rams. En alguns llocs s'utilitza també per infusions denominant te de revetlla.

Per vies i camins, per la seva fragància semblant a la llimona. Necessita un ambient molt lluminós, fins i tot sol directe. Molt bé en ombra o semiombra.

Prefereix llocs càlids. Cal protegir-la de les gelades.

Menta

Procedent de regions asiàtiques com l'antiga Mesopotàmia i Egipte.

És una planta de creixement ràpid molt utilitzada tant com a condiment alimentari com a solució mèdica a problemes estomacals i digestius.

Posseeixen arrels i tiges robustes i vigorosos, i estolons que creixen sota terra i originen noves plantes.

Les flors petites i de color lila blavós, que s'obren a final de l'estiu, apareixen agrupades en espigues cilíndriques.

Floreix a l'estiu. Hi ha nombroses espècies i varietats de menta.

És una planta típica de la cuina anglesa, en plats de caça i xai, i també de verdures. La menta s'utilitza tant fresca com seca ja que no perd el seu aroma. A més del conegudíssim te a la menta que tant agraden els països àrabs, la menta és un magnífic guarniment d'amanides, xai i verdures, en les faves és deliciosa.

Utilitzada en petites quantitats congenia pràcticament amb totes les herbes i espècies de la cuina. Totes les mentes tenen un intens aroma i produeixen una sensació de frescor a la boca.

A la cuina se sol utilitzar per acompanyar xai, amanides de cogombre, patates noves, marisc, pèsols i és un ingredient de la salsa agredolça anglesa. La salsa de menta, en què es combina l'herba picada amb vinagre com a acompanyament del be rostit, és l'anunci tradicional de la primavera a la Gran Bretanya.

Una branqueta de menta pot afiadirse quan es cuinen patates, pèsols, carbassons nous i moltes altres verdures.

Romaní

El romaní és una planta originària de la regió mediterrània, sobretot de les àrees on el sòl és especialment sec, sorrenc i rocós.

És un arbust perenne de fins a 2 metres. És molt aromàtic i és una important planta melífera amb gran nombre d'aplicacions medicinals i cosmètiques.

Flors de color blau o violaci pàl·lids amb els estams més llargs que els pètals i el llavi superior de la corol·la corbat. Fruit sec amb llavors menudes.

Diu un vell refrany que "De les virtuts del romaní es pot escriure un llibre sencer".

Es fa servir com a condiment i també en medicina i en perfumeria. Així mateix, el famós alcohol de romaní s'ha fet servir també des d'antic per alleujar les parts adolorides o les fatigues musculars.

De les seves fulles s'obté el "aigua de la reina d'Hongria", per a perfumeria i també una aigua destil·lada que s'utilitza com a col·liri, l'essència pot usar-se per combatre dolors reumàtics.

Es fa servir també per a banys relaxants, com mascareta revitalitzant i com a tònic capil·lar.

A la cuina s'utilitza per a rostits, guisats, sofregits, sopes i salses ia més es pot preparar "vi de romaní amb propietats benèfiques per a la funció estomacal.

Perejil

L'origen del julivert es troba a la Mediterrània. Aquesta naturalitzada en gairebé tot Europa.

S'utilitza com a condiment i per adorn, però també en amanides. Se sol regalar a les fruiteries i verduleries.

El julivert pla posseeix un sabor més fort i persistent. El julivert arrissat (julivert xinès o julivert crespo) té un sabor més suau, gairebé dolç.

És una planta biennal d'arrel central gruixuda.

Les tiges tenen de 20 a 75 cm d'alçada, sòlids, estriats i amb branques rectes i ascendents.

Les fulles, llargament peciolades en la major part de les varietats, són llises o arrissades, molt dividides i aromàtiques.

Floreix a l'estiu, al segon any de cultiu (planta biennal). A l'segon any emet una tija floral acabat en umbella, amb flors de color blanc verdós.

El fruit és un diaquenio que s'empra com a llavor, de 3-4 mil·límetres de diàmetre. El seu poder germinatiu sol durar 2 anys.

Menta

La Menta o Toronjina és una planta que s'assembla molt a la Hierbabuena. La Menta posseeix una tija de color vermellós i la Hierbabuena verda.

Es tracta d'una herba perenne que la pots tenir durant 5 o 6 anys produint fulles perfectament. Després, és millor renovar-la. Veu fent esqueixos cada any, a la primavera.

Fa olor intensa i gratament a menta pel mentol de la seva essència i té multitud d'utilitats com veurem més endavant.

El seu cultiu és bastant fàcil. Fins i tot si s'arribés a assecar, rebrotaria des del terra.

Va bé en gairebé tots els climes, resistint fins -15ºC.

Creix molt bé en sòls rics en matèria orgànica, cosa humits i en semiombra (amb més llum dóna més essència).

El més important és que compti amb força aigua. A la primavera també has d'aportar fertilitzants minerals.

Pots cultivar en test o en la terra del jardí. Al jardí, si estarà al costat d'altres plantes, és millor plantar amb la mateixa test, per limitar el seu creixement i que no s'estengui massa, ja que és molt invasora i competiria amb les del voltant. Si cal, contrólala retallant de tant en tant.

Els fulls les pots fer servir fresques, o bé congelar o assecar-les abans.

Quan es conrea comercialment en parcel · les, es recullen les fulles dues vegades l'any: la primera, quan la menta està a punt de començar a florir (a Espanya, des d'últims de maig a finals de juliol, segons comarques) i la segona collita , al començament de tardor.

Per a la recol · lecció de les fulles, es talla el més prop de terra, separant el mateix dia les fulles de les tiges.

Si les seques, fes-ho a l'ombra, en lloc ventilat, sense amuntegar ja no més de 30 º C. Per destil · lació, un cop tallades, es deixen les plantes orejar 1-2 dies, evitant en aquest cas l'assecat complet, que tornaria el material trencadís.

Les seves fulles, tant fresques com dessecades, té múltiples aplicacions.

És una herba deliciosa per prendre en infusió i aromatitzar vinagres i olis.

Utilitza trinxada en les teves amanides, sobretot de tomàquet.

Les fulles fresques afegeixen gust de plats de patates, sopes i postres. És una planta típica a la cuina anglesa, en plats de caça i xai.



Amb la menta es poden preparar diversos licors, i fins i tot la sopa de menta, la qual té nombrosos adeptes. Caramels, xiclets, refrescs i fins i tot xocolata.

Té moltes propietats i indicacions com a planta medicinal (fitoteràpia). Per exemple:

Quan es recomana introduir una mica de cotó amarat amb una gota d'essència a la mola amb càries i dolorosa. Sobre els nervis capaços de transmetre la sensació de dolor, la menta esmorteeix tal sensació.

O per alleujar la sensació de fred als peus s'aconsella que es posin fulles de menta entre la pell i els mitjons.

Administrada en forma de tisanes (infusió), es preparen amb 5 o 6 grams de fulles per tassa. Es posa a bullir l'aigua, es retira del foc i la menta es troba únicament quan s'ha extingit el bull. Es tapa i s'espera que disminueixi prou la temperatura perquè es pugui prendre. S'afegeix una mica de sucre o de mel, a gust de cadascú. Aquesta tisana, excita la producció de suc gàstric, afavorint les funcions digestives de l'estómac.

Un altre ús és en inhalacions per a combatre el refredat, algunes bronquitis i laringitis, pel seu efecte antiinflamatori. Moltes pomades i ungüents posseeixen en la seva composició mentol, així com pastes dentífriques.
Esgotat
prod_162063_.jpg

Orenga

És molt recomanable tenir sempre a mà alguna mata d’orenga al jardí o en algun test. Resulta molt útil per les seves qualitats condimentàries i medicinals. Al jardí més aporta un intens i agradable aroma.No s’ha de confondre amb una altra planta de la mateixa família molt similar: la Mejorana (Origanum marduix). Aquesta és de sabor més suau i menys intens.Una planta d’orenga la pots tenir produint fulles i flors durant 5 o 6 anys, després és millor arrencar i plantar una altra.Necessita sol i suporta les gelades, encara que les fulles poden tornar vermelles amb el fred.No exigeix molta aigua. De fet potser el seu principal problema sigui el reg excessiu, ja que no té pràcticament de plagues, la qual cosa provoca fongs de podridura al coll de la planta (arran de terra) i en arrels.Compte amb els sòls argilosos humits si està plantat al jardí. En test assegura’t que surt l’excés d’aigua pel forat del fons i que no s’acumula aquí.Tampoc l’orenga és massa exigent quant a fertilització però és molt recomanable fer un parell d’aplicacions a l’any si està plantat en terra perquè es recuperi després de les recol·leccions fortes.Utilitza un fertilitzant d’alliberament lent o bé, els convencionals com el “triple quinze” (15-15-15).En el moment de la plantació també s’ha de millorar la terra amb fems, humus, humus de cuc, guano, o altres adobs orgànics. Si fas servir fems, incorpora mig quilo per m2.Per assecar o congelar, recull les fulles preferiblement a l’estiu. Quan es conrea comercialment es fan entre 1 i 3 talls anuals entre final de primavera i principis de tardor.Pots retallar amb tisores la mata a la meitat o gairebé arran de terra, amb flors i tot; rebrotarà després.El material retallat es desseca per extreure la humitat i així assegurar la seva conservació.Prepara manats i penja’ls cap per avall en lloc ventilat ia l’ombra. Després, quan estigui ben seca, s’esmicola i guarda en recipients tancats hermèticament en lloc fresc i sec.En amanides, una mica d’orenga dóna un bon toc, fins i tot fent les mateixes flors.Una branqueta d’orenga en una ampolla d’oli o vinagre li transmet la seva fragància.Usos medicinals de l’orengaÉs una de les plantes clàssiques de l’herboristeria tradicional. Aquests són els usos més coneguts:Les infusions o també anomenades, tisanes, es preparen amb una culleradeta per tassa de fulles i flors seques triturades. Infondre 10 minuts. Tres tasses al dia, abans o després dels àpats. Es pot endolcir amb mel. Això serveix per a:Alleujar les regles doloroses.La tos. Es recomana en casos de tos complementar les infusions amb bafs que es fan amb 20 o 30 grams de planta per litre d’aigua bullint. La tos també s’alleuja amb el vi d’orenga, que fa així: Macerar 250 g de la planta en 1 litre de vi blanc durant 9 dies. Filtrar. Prendre una copeta després dels àpats.Les infusions alleugen l’asma, refredats o afeccions respiratòries.Per combatre la laringitis i l’amigdalitis, fer gàrgares amb la infusió és una gran opció. A mig litre d’aigua bullint afegir dos culleradetes d’herba esmicolada. Deixar reposar 15 minuts tapat. Reescalfar abans de fer les gàrgares 3 o 4 vegades al dia.L’orenga té propietats digestives, ja que ajuda a eliminar els gasos intestinals, és estimulant biliar i funciona com a tònic estomacal. Infusió de fulles i flores seques de 12 grams per litre d’aigua i una tassa després de cada àpat.També serveix per alleujar dolors musculars, torticoli i lumbàlgia, aplicat externament en cataplasmes o en friccions sobre la pell. 

Romaní Rastrer

És una varietat del Romaní de port rastrer, arbust baix que s'escampa per terra en lloc de créixer amb branques erectes.

Aconsegueix una dimensió final de 35 cm d'alçada i més d'1 m de diàmetre.

Aromàtic i de fullatge perenne.

Les seves fulles verd fosc són punxegudes com agulles; el seu aroma similar al del càmfora i el seu sabor picant.

Al final de la primavera apareixen les seves aromàtiques i decoratives flors agrupades en petits raïms blaus o morat pàl · lid i -de vegades- rosats o blanquinosos, que amb només moure impregnen l'aire amb la seva aroma embriagador i persistent.

Ideal per a cobrir murs, en rocalles, talussos, com a planta penjant per testos grossos i jardineres.

Ajuda a espantar les plagues, per tant, on ella es troba, les plantes que estan al seu voltant es veuen protegides.

Requeriments: Ple sol.

Tolera sòls secs i calcaris.

Es conrea bé en zones temperades i assolellades.

Durant l'estiu requereix força aigua.

VIVER SERRA

  Carrer de Viladorada, 19,
Manresa, 08243, (Barcelona)

  93 874 19 38